A Gesztenyeember Sorozat

May 21, 2022, 8:34 pm

Kellemesen borzongató nyomozás őszi estékre. Soren Sveistrup, a Gyilkosság (The Killing) című sorozat írójának első regénye, A gesztenyeember még 2018-ban jelent meg - most pedig egy hatrészes minisorozat formájában mozgóképen is láthatjuk, amint a derék dán rendőrök egy hátborzongató sorozatgyilkosságot próbálnak felgöngyölíteni. A gesztenyeember a Netflixen érhető el és úgy döntöttünk, mi is teszünk vele egy próbát. Vannak időszakok, amikor egész egyszerűen jólesik, ha kicsit a frászt hozzák ránk és hol gyengéden, hol erőteljesebben megcirógatják az idegrendszerünket. Ilyen időszak az ősz. Tudjuk az összes klisét: bekuckózás, paplan alá bújás, forró tea vagy forrócsoki, egy kis mécses és jöhet a borzongás, jöhet a rémüldözés. Ilyen időszakra tökéletes választás A gesztenyeember, ami magabiztosan vezet bennünket végig egy tucatnyi, explicitebb képsoron/gyilkosságon át a meglepő, ám valamelyest kevéssé erős, de mégis izgalmas végkifejletig. A történet egy sorozatgyilkosság körül bonyolódik: az áldozatok nők, mindig hiányzik valamely testrészük, a gyilkos pedig a tett helyszínén mindig otthagy egy gesztenyéből készített miniemberkét.

Magyarul

Előbbi Sune Vadstrup Brooker és Louise McLaughlin érdeme: kameráik ha kell, szuperközelikkel teszik cidriztetővé a kontextusban félelmetessé váló kis gesztenyeemberkéket, de ha úgy alakul, az őszi falevelek sokszínűségét sem tompítják el. A lakásbelsőkkel jól érzékeltetik a karakterek belső világát és érzelmeiket, az explicit képsorokat pedig úgy teszi ijesztővé, hogy azért igyekszik nem túltolni az explicit tartalmat (de még így is beletenyerel a tutiba). Mindehhez ha hozzávesszük azt, hogy a rendező több ízben használja a "Gesztenyeember" kezdetű gyerekdalt és teszi ezt egészen lúdbőröztető, nyugtalanító kontextusban, akkor nyert ügyünk van. A sorozat fordulatai a figyelem és az érdeklődés fenntartása mellett igyekszik tematikailag is illeszkedni, még ha a végére ezek hagynak is maguk után némi kívánnivalót és néhány kérdést. Az egyik, dominánsan jelenlevő téma ugyanis itt a szülői lét, azon belül is az anyaság, amelyet több oldalról is igyekszik megvilágítani Sveistrup. Egyszer Rosa Hartung és férje karakterén keresztül, akik próbálják feldolgozni lányuk elvesztését, miközben utóbbi képtelen az elengedésre, a feldolgozásra és makacsul hajtja előre a maga igazát, miszerint lánya még életben van.

Ám nem sokkal ezután egy másik nőt is meggyilkolnak, és a gyilkosság helyszínén ismét felbukkan a kis gesztenyeember. Thulin és Hess gyanítja, hogy kapcsolat van a Hartung-ügy és a meggyilkolt nők között. De mi lehet az? Nincs sok ideje a nyomozóknak, Thulin és Hess gyakorlatilag versenyt fut az idővel, mert egyre valószínűbb, hogy sorozatgyilkosról van szó, aki korántsem fejezte be ámokfutását… A gesztenyeember sorozat Søren Sveistrup díjnyertes író 28 nyelvre lefordított és 50 országban megjelent debütáló regényén alapul, a főszerepekben pedig többek között Danica Curcic (A köd, Napéjegyenlőség), Mikkel Boe Følsgaard (Egy veszedelmes viszony, Borgen), Iben Dorner (Borgen), Lars Ranthe (Még egy kört mindenkinek) és David Dencik (Csernobil, 007: Nincs idő meghalni) látható. A gesztenyeember idén ősszel érkezik a Netflixre.

gesztenyeember sorozat

Ahogy tavaly is, ebben a kategóriában ismét csak a streaming szolgáltatóknak volt esélye. Egészen pontosan 5 Netflix-sorozat mellé egy HBO-darabnak sikerült befutnia. A tavalyi hatosból igazoltan hiányzik a háromszoros győztes Dark (tavaly finálézott), a Normal People, a His Dark Materials és az After Life, amelyeknek nem volt 2021-ben új szezonja. Emlékeztetőül az előző évek nyertesei és utána szigorúan ABC sorrendben a jelöltjeitek: 2010: Misfits ¦ 2011: Dr. Who ¦ 2012: Sherlock ¦ 2013: Dr. Who ¦ 2014: Sherlock ¦ 2015: Aranyélet (Broen) ¦ 2016: Aranyélet (Black Mirror) ¦ 2017: Dark ¦ 2018: Black Mirror ¦ 2019: Dark ¦ 2020: Dark A gazdag és szép tinik élete állandó sorozatos alapanyag, a spanyol Elite viszont hiába húzott le eddig négy évadot, most először került a legjobbak közé. Ami már csak azért is érdekes, mert az idei évadról még kibeszélő sem volt a Junkie-n. Ennyit javult a negyedik évadra, vagy csak lassú vízként mostanra érte el a zsánert kedvelők ingerküszöbét? Érdemes lesz figyelni a már berendelt 5. és 6. évadot?

  • A gesztenyeember sorozat online
  • Budapest vörösmarty square
  • Az előzetese alapján hátborzongató lesz a Netflix A gesztenyeember sorozata • Filmsor.hu
  • A gesztenyeember 1 évad - Teljes évad online magyarul reklám nélkül
  • Ipari padló burkolat

Két epizód után egyelőre itt sem THE CHESTNUT MAN – 1×01 – 7/10 Egy 1987-es flashback-kel kezdünk, ami során egy rendőr pár holttestet fedez fel egy tanyán (és gesztenyéből készített figurákat…), majd a pincébe lebotorkálva vele is végez valaki. Mielőtt pedig magunkhoz térhetnénk, máris a jelen Koppenhágájában találjuk magunkat, ahol egy nyomozónő nem túl lelkesen elvállal egy gyilkossági esetet, ráadásul a főnöke rábíz egy Europol-ügynököt is, hogy segítsen neki, nem mintha utóbbi egy fikarcnyit is érdeklődne a munka iránt. Egy nő brutális megölésének esetéről van szó, az áldozat kezét levágták és mellette egy gesztenyefigurát találnak. Egy másik szálat is megindít elég hamar a sorozat (elég hamar érkezik a kapcsolódási pont), egy politikus, konkrétan a szociális miniszter tér vissza a napi munkába egy éves kihagyás után, aminek az volt az oka, hogy a kislányát elrabolták és megölték. A nő határozott célokkal veti a munkába magát, nem törődve azzal, hogy mások ki akarják használni őt, azonban arról értesül, hogy valaki fenyegetéseket és egyéb gyalázó üzeneteket címez neki.

A nyomozás mellett némi magánéletet is kapunk a két nyomozó, valamint a politikus oldaláról, ami vagy csak szimpla karakterizálás miatt van jelen, de az is lehet, hogy jelentőséggel is fog bírni ahogy előre haladunk. A második részre már némi versenyfutás is kialakul a nyomozók és a tettes között, nem tudom, hogy a folytatásban is ez fog dominálni, vagy újabb réteget hoznak be a nyomozásba, ami eléggé egy helyben álldogál (senki nem töri magát), míg meg nem történik egy felfedezés, ami hirtelen (végre) az ügyön dolgozók kíváncsiságát is felkelti. Más kérdés, hogy sok kapaszkodójuk nincs, elég profinak tűnik a tettes, akinek sem a motivációja nem tiszta, sem pedig az, hogy mi köze az ügyhöz a miniszternek. Mivel a műfaj a gyengém, így nem csoda, hogy engem beszippantott a lassú és inkább beszélgetős kezdés. Oké, nem a vákuum erejével tépte ki a szemeimet az arcomból (egyelőre), de a visszafogottsága ellenére elég hamar tudatosult bennem, hogy pár nap alatt a szezon végére fogok érni, pont ezek azok a sorozatok, amik miatt örülhetünk annak, hogy a Netflix ennyire ráfeküdt az európai színtérre.