Medialis Meniscus Jelentése: Mentaközpont Blog: Meniscus Sérülések

May 21, 2022, 6:24 pm
  1. Brace
  2. Healing

A meniszkusz a térdízület belsejében lévő anatómiai képlet, főleg porcból és kisebb mrétékben kollagénből áll. A legfontosabb szerepe a testsúly térdízületen történő egyenletes eloszlatásában van. A combcsont és a sípcsont között található, ezek végére tapad, alakilag pedig van két kis szarva, ami főleg azért fontos, mert a sérülések esetén ált. ezek elváltozásai okozzák a fájdalmakat. Az anatómiában a jobb- és baloldal helyett külső- és belső oldalt használunk, így e szerint van mediális (belső) és laterális (külső) oldala a meniszkusznak. A denegeratio általános jelentésű, igazából károsodást okozó sérülésnek tudnám fordítani, de ez a porcleválástól kezdve kopásig bármi lehet. Jobb oldal: a külső- és a belső ízületi oldal meniszkuszában is II. fokú porckárosodás látható (a skála 4 fokozatú, úgyhogy ez kb. enyhe-középsúlyos kategória). Bal oldal: A térdkalács feletti tömlőben kevés folyadék látható (ez ált. enyhe gyulladás, esetleg egy friss sérülés következménye - ha a sérülés friss, akkor a vért le szokták szívni, ha régi, akkor kenegetni kell Flectorral/Diclaccal/Fastummal, stb.

Brace

Rehabilitáció, fizikoterápia: amennyiben műtétre került sor a fájdalom és a duzzanat elmúltával szükséges egy megfelelő rehabilitációs tornaprogram az ízület eredeti mozgástartományának visszaállításához, a teljes izomerő, a mozgás sebesség és a koordináció elnyeréséhez. Az orvos ezért gyakran javasol gyógytornász felügyelete alatt végzett rehabilitációs tornákat, fokozatos visszatérést a futáshoz, ill. egyéb sportaktivitásokhoz. A műtéttől függően változik, de amennyiben csak részleges meniscus eltávolítás történt, a beteg aznap felkelhet, és aznap vagy másnap hazamehet a kórházból. Átmeneti segédeszköz használatra szükség lehet, de általában néhány héten belül visszatérhet a teljes aktivitáshoz. Kedvencek közé | © 2007 - Minden jog fenntartva.

medialis meniscus jelentése treatment

Healing

  • Medialis meniscus jelentése pictures
  • Medialis meniscus jelentése vs
  • Medialis meniscus jelentése tear

Többféle szakadást különböztetünk meg, annak elhelyezkedése, alakja szerint. Egyszerűbbek a ra dier és lebenyes sérülések, de előfordulhat lap szerinti szakadás, a meniscus szarvának sérülése, vagy kosárfül-szerű szakadás is. Az eredmény jellemzően minden esetben hasonló. Panaszossá válnak az ízületi mozgások a szakadt porc vongálódása miatt, teljes ízületi elakadás is előfordulhat, ha a levált lebeny beékelődik a két csont közé. A szakadás mellett lévő ízületi porcfelszínek hosszútávon károsodhatnak, mivel a szakadt terület folyamatosan dörzsöli őket. A fájdalom jellemzően a sérült résznek megfelelően, az ízület belső ( vagy külső)pereménél jelentkezik, a Beteg nem tud guggolni, a lépcsőzés is nehezített. Közvetlenül a sérülés után az ízület megduzzadhat, akár be is vérezhet, ez később terhelés során ismétlődhet. Gyakran fordul elő ízületi elakadás, melyet sokszor a Beteg magának is oldani tud megfelelő mozdulatok kivitelezésével. A térdízület vizsgálatára a legalkalmasabb vizsgálatok a röntgen, UH, és MRI.